Waarom ik alleen reizen fijn vind…

Vriend 1: “Nee? Helemaal alleen?”
Vriend 2: “Hoe vet is dat! Dat is mijn droom!”
Vriend 3: “Doe dat toch niet, ge gaat dat niet overleven…”

Dit zijn de voornaamste reacties wanneer ik tegen enkele vrienden vertel dat ik op m’n eentje ga backpacken. De ene is klaar om me naar een psychiatrische instelling te sturen, de ander wil nog het liefst van al mee.

De bezorgdheid is natuurlijk wel te begrijpen. Voor mij was het ook eng om alleen te vertrekken. Maar alleen op reis gaan valt heel goed mee. Ik vind het (met dank aan jeugdherbergen, couchsurfing en Free Walking Tours) zelfs leuk.

1. Schroom valt weg

Het moeilijkste moment van de dag is voor mij altijd het eten. Alleen een restaurant binnenstappen of alleen op een terrasje gaan zitten? Het is gek, maar na een paar dagen went het wel.

En wie toch een hekel blijft hebben aan alleen eten: het valt ook gewoon te vermijden. In plaats van op restaurant gaan kan je naar de markt gaan en zelf koken of kebab eten aan een kraampje. De beste kebab te wereld wordt trouwens in Ljubljana verkocht!!!

2. Je kweekt zelfstandigheid

Je moet zelf de weg naar je jeugdherberg zoeken. Je moet zelf uitdokteren hoe het openbaar vervoer werkt en zelf inkopen doen in een winkel waar alles in een of andere vreemde taal geschreven staat… Eigenlijk komt het bijna overeen met alleen gaan wonen. Zeker als je wat langer op reis gaat, want dan moet je ook nog eens zelf wassen.

3. Je maakt snel nieuwe vrienden

Geheimpje: eigenlijk ben je nooit alleen. In de bar van de jeugdherberg zitten altijd wel wat Amerikanen jenga te spelen. Een tweede mogelijkheid om mensen te leren kennen is tijdens Free Walking Tours. Ze zijn erg geliefd bij backpackers die on a budget rondreizen. Naast een Free Walking Tour hebben veel steden ook wekelijkse meetups die via couchsurfing georganiseerd worden.

Lees meer over couchsurfing in mijn artikel: 7 redenen om te couchsurfen.

Wie weet zit je dus nooit alleen op restaurant…

4. Je kiest zelf wat je doet

De kop spreekt voor zich. Je bent de baas over je eigen reis. Het is dus perfect ok om na een kwartier weer uit een museum te wandelen of om drie dagen op rij pizza te eten. En als je een uur op een zonnig bankje wil zitten om een boek te lezen, dan doe je dat gewoon.

5. Je moet nooit wachten op anderen

Misschien wel de grootste ergernis op reis, maar als je alleen bent moet je nooit wachten. Niet wachten op iemand die nog snel naar het toilet moet, niet wachten op de laatste reisgenoot die nog in het museum ronddwaalt en niet wachten op de trage eter die nog een half bord moet verorberen wanneer je zelf al klaar ben voor het dessert.

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen aan alleen reizen. Het grootste nadeel? Mensen moeten storen om een foto te trekken. En nee, ik koop geen selfiestick.

Plitvice, Kroatië
In Plitvice, Kroatë. Foto met dank aan een Frans koppel dat zo vriendelijk was even dit beeld te schieten.
Advertisement

5 comments

 1. Voor ik m’n vriend leerde kennen reisde ik ook altijd alleen. Vond ik (meestal) zalig, je bent maar alleen als je het wil en anders vind je makkelijk reisgenoten ter plaatse, is mijn ervaring toch. Het grootste nadeel vond ik dat je achteraf met niemand herinneringen kan ophalen. Weet je nog dit of dat?? Euh nee dus. Wat de foto betreft: ik kan je een selfiestick aanraden :p Ziet er niet uit maar dan heb je tenminste wat deftige foto’s waar je zelf opstaat!

  Liked by 1 person

 2. Voor ik mijn vriend leerde kennen, reisde ik ook altijd alleen. Vond ik zalig, ook al verklaarden veel mensen me ook zot. Mijn zin kunnen doen, mijn plannen à la minute kunnen wijzigen zonder daarover te moeten discussiëren, alleen zijn als ik daar zin in heb, en anders leerde ik altijd snel genoeg reisgenoten kennen ter plaatse. Het grootste nadeel vond ik: met niemand herinneringen kunnen ophalen achteraf.
  Nu alleen reizen lukt niet meer, denk dat mijn lief dat niet zo sympathiek zou vinden, maar soms mis ik het wel!

  Liked by 1 person

 3. In vond alleen reizen geweldig! De vrijheid die je hebt is zo ontzettend fijn. Snel nieuwe mensen leren kennen. Geen rekening hoeven houden met niemand. Ik zou het zo weer doen!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s